Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

6-9 Ιουλίου

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων – Επέτειοι 6ης Ιουλίου & Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα

Τις επετείους της ιστορικής σημασίας της 6ης Ιουλίου του 1850 και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζουν οι Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, το τριήμερο από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μια ιστορική και θρησκευτική γιορτή με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί της 6ης με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας και την έναρξη του γενικού σημαιοστολισμού των δημόσιων, δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών που διαρκεί έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου.

Την μέρα αυτή οι Ελαφονησιώτες τιμούν τους Μανιάτες για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου συμβολικά στις 6 Ιουλίου του 1850, κυρίως όμως τους Ελαφονησιώτες που έκτοτε με κόπους και θυσίες αγωνίζονται για την προστασία του τόπου, που σήμερα διακρίνεται ως ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός ως τόπος με σημαντικά πλεονεκτήματα και ξεχωριστή κουλτούρα και παράδοση.

Την ίδια μέρα την 9η Ιουλίου, τιμούμε και γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της Ελαφονήσου. Η γιορτή συνήθως ολοκληρώνεται το βράδυ της 9ης με τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται παραδοσιακά στην πλατεία του λιμανιού.

 

15 Αυγούστου

Πανηγύρι της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στο Κάτω Νησί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας και αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιείται μεγάλο λαϊκό πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η γιορτή συνεχίζεται με παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από τη χορευτική Ομάδα Γυναικών της Ελαφονήσου, αλλά και από το παραδοσιακό χορευτικό των παιδιών του τόπου. Τις παραμονές της Παναγίας οι Κατωνησιώτισσες φροντίζουν για τη καθαριότητα και το φρεσκάρισμα του Ιερού Ναού. Την παραμονή το βράδυ μαζεύονται στο ναό για την ολονυκτία. Χαρακτηριστικό έθιμο είναι και η συγκέντρωση των νέων την παραμονή το βράδυ στην παραλία της Παναγίας. Τα παιδιά ανάβουν φωτιές, χορεύουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας.

 

Τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου

Γιορτή των Ψαράδων

Η παραδοσιακή εκδήλωση του ιστορικού Συλλόγου των Ψαράδων της Ελαφονήσου «Η Ελαφόνησος», πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, στην πλατεία του λιμανιού της Ελαφονήσου. Πλήθος κόσμου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ψαράδων και επισκέπτεται το όμορφο Λαφονήσι, ειδικά για αυτή τη γιορτή. Η βραδιά περιλαμβάνει νησιώτικους χορούς με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, άφθονο κρασί  και φυσικά φρέσκα ψάρια, προσφορά των ψαράδων του τόπου. Συχνά η γιορτή συνοδεύεται από επιμέρους εκδηλώσεις με στόχο την μέγιστη δυνατή απόδοση της ναυτικής παράδοσης του νησιού, όπως προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού του Συλλόγου κ.α. Δικαίως η Γιορτή του Ψαρά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά – πολιτιστικά γεγονότα της Ελαφονήσου, χαρακτηρίζεται δε, ως μια από τις πιο αυθεντικές παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο.

Τη γιορτή, θεσμός πλέον για το νησί με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στη Λακωνία, τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο επίσημοι προσκεκλημένοι και άνθρωποι από το χώρο της ναυτιλίας και της θάλασσας.